Hoeveel energie / stroom verbruikt een vriezer?

Hoeveel energie / stroom verbruikt een vriezer?

Er zijn veel factoren die zorgen voor het stroomverbruik van een diepvriezer, dus een eenduidig antwoord is er niet te geven op deze vraag. Waar het precies van afhangt legt Slimster jou hier uit. Kort gezegd hangt het van deze zaken af: de grootte van de diepvries, het energielabel van de diepvries, de temperatuur van de vriezer en de omgevingstemperatuur van het apparaat. Daarnaast is er een groot verschil tussen oude en nieuwe vriezers.

Gemiddeld energieverbruik vriezer per jaar

Energielabel Vrieskast Vrieskist Tafelmodel vriezer
C 173 kWh 151 kWh 110 kWh
D 207 kWh 179 kWh 137 kWh
E 229 kWh 221 kWh 168 kWh
F 284 kWh 289 kWh 222 kWh
energieverbruik nieuwe vriezer

Verschil oude en nieuwe vriezers

De vriezer is een apparaat dat al decennialang meegaat. Veel mensen gebruiken nog steeds hun ‘oude’ vriezer van 10 jaar geleden. Is dit echter met het oog op het energieverbruik wel zo verstandig? In de meeste gevallen niet. De gemiddelde oude vriezer verbruikt namelijk rond de 475 kWh per jaar, terwijl een nieuwer model van dezelfde grootte zo'n 165 kWh per jaar verbruikt. Wanneer jouw vriezer al heel oud is, kan het daarom lonen om een nieuwer exemplaar aan te schaffen.

energiekosten grote kleine vriezer

Grootte diepvries

Er zijn diepvriezers op de markt van uiteenlopende groottes. Zo verbruikt een tafelmodel vriezer minder veel dan een grote vrieskast of –kist. Kleine vriezers hoeven immers minder veel producten koud te houden, waardoor ze minder veel energie nodig hebben. Kies je daarom voor een kleinere vriezer, dan bespaar je hiermee ook op energiekosten. Bedenk echter wel dat een tafelmodel vrieskast voor de meeste gezinnen te klein is. Een dergelijke vriezer is dan ook geschikter voor de kleinere huishoudens.

energielabel vriezer

Energielabel vriezers

Vriezers werken met een energielabel, waaraan je kunt zien hoe energiezuinig een apparaat is. In het verleden werkte men met de energielabels A, AA en AAA en hierna werd dit veranderd in A+ en A++. Met de toevoeging van A+++ was dit model compleet. Een vriezer met het energielabel A+++ is in dit model het zuinigst.

Op 1 maart 2021 is het energielabel voor vriezers vernieuwd. Voorheen konden vrieskisten en vrieskasten energieklasse A+++ t/m D hebben. Omdat die plusjes bij veel consumenten voor onduidelijkheid zorgden, is er gekozen voor een herindeling. Dit betekent dat nieuwe vriezers zijn voorzien van energieklasse A t/m G. De plussen achter de A zijn nu verdwenen, met de bedoeling om het overzichterlijker te maken.

Het nieuwe energielabel loopt dus van A (meest zuinig) tot G (minst zuinig). In de praktijk zien we dat de meeste diepvriezers in de energieklassen C, D, E of F vallen. Dit betekent echter niet dat vriezers ineens minder energiezuinig zijn geworden. Het is puur de classificatie die is aangepast. Een vriezer die vroeger energielabel A+ had, zal nu label E of F krijgen. Een A+++ vriezer valt nu in energieklasse B, C of D.

energiekosten vriezer

Temperatuur vriezer

Iedere vriezer heeft een bepaalde temperatuur, die aangegeven wordt met een sterrensysteem. Eén ster betekent dat de vriezer -6 graden Celsius als temperatuur heeft en vier sterren betekent dat de temperatuur in de vriezer -24 tot en met -40 graden Celsius is. Hoe lager de temperatuur, hoe langer je producten in de vriezer kunt opslaan.

Echter betekent een lagere temperatuur in de vriezer wel dat het apparaat meer stroom zal verbruiken, omdat voor het koelen meer energie nodig is. Stel daarom de juiste vriezer temperatuur in. Dat is -18 graden Celsius en bij deze instelling blijven jouw producten optimaal bewaard.

Ook de temperatuur van de ruimte waar de vriezer zich in bevindt is belangrijk. Iedere diepvriezer heeft namelijk een klimaatklasse voor de omgeving, wat inhoudt: een richtlijn voor minimale en maximale temperaturen. Als een vriezer in een omgeving staat die niet aan die richtlijnen voldoet, dan kan de temperatuur in de vriezer onnodig oplopen, waardoor je meer stroom nodig hebt voor het koelen van jouw producten. Bekijk hier dan ook de klimaatklassen van vriezers.